BlackFridayDanmark er reklamefinansieret.

HVAD BETYDER ”BLACK FRIDAY”?

Black Friday er, som navnet antyder, et amerikansk fænomen, der finder sted én gang om året, nemlig fredagen efter fejringen af den nationale helligdag Thanksgiving. Thanksgiving fejres primært i USA og Canada og er oprindeligt en høstfest, der desuden markerer den tid for snart 400 år siden, hvor de første europæere kom til Amerika, og de indfødte indianere hjalp med at skaffe føde til de nyankomne. Fejringen af Thanksgiving finder sted den fjerde torsdag i november, og dagen efter åbner butiksdørene op for den efterhånden velkendte tilbudsfest ved navn Black Friday. Black Friday er et startskud til december måneds julehandel, hvor forretninger skilter med gode tilbud, og kunderne vælter ind i massive stimer.

Se forhandlere vi anbefaler til Black Friday 2022:

Sort af mennesker

I USA får ansatte landet over fri for at fejre Thanksgiving, dagen holdes hellig, ligesom det gør sig gældende for så mange af de danske helligdage i julen og påsken, hvor de fleste af os kan få lov at blive hjemme. Men det er efterhånden også blevet almindeligt for det arbejdende amerikanske folk at hold fri om fredagen, på Black Friday, hvor amerikanerne får mulighed for at bruge dagen på at shoppe løs i tilbudsland. Og der bliver shoppet i stor stil. Oprindelsen af navnet ”Black Friday” er omstridt, men forklares flere steder med et gadebillede, der bliver sort af de enorme menneskeflokke og biler, der farer til i hobevis for at få de gode tilbud i hus. Det rygtes, at navnet stammer fra Philadelphia, hvor det første gang gav genlyd engang i 1960’erne. Senere har detailhandelsbranchen givet navnet en ny betydning, nemlig at den betegner det forgangne år fra januar til november, hvor der har hersket røde tal på bundlinjen. Med Black Friday bliver tallene farvet sorte, og således markerer dagen et gunstigt vendepunkt for butiksbranchen.

”Sort fredag” – eller hvad?

Fænomenet Black Friday er i løbet af de seneste år begyndt at vinde indpas blandt de danske butikker og varehuse. I 2013 begyndte en række danske webshops at hoppe med på den sorte udsalgsbølge på netop denne berygtede fredag sidst i november. Senere har fysiske forretninger og hele kæder sluttet sig til udsalgsfesten. I Danmark har vi efterlignet den engelske betegnelse, fremfor at kalde dagen ”sort fredag”. Der gik ikke lang tid fra de første danske butikker, på nettet såvel som på gaden, reklamerede med Black Friday-udslaget, til det har vist sig at være en mindst ligeså populær trend blandt danskerne som hos vores amerikanske naboer. 2014 skiller sig ud som året, hvor Black Friday satte eftertrykkeligt historisk aftryk på det danske forbrugsmønster. I 2014 blev der på Black Friday brugt over 4,5 millioner kroner i Dankorttransaktioner, hvilket markerer det største Dankortforbrug foretaget på en enkelt dag nogensinde. Denne rekord varede dog kun et enkelt år, indtil den blev slået i 2015, hvor Black Friday for alvor gjorde sit gennembrug i Danmark som den største enkeltstående handelsdag i dansk i historie målt på omsætningen gennem Dankort. Der er vist ingen tvivl om, at Black Friday er kommet for at blive.

 

Spar op til 80%

Når det går løs, så sender vi dig de bedste tilbud via mail fra de mange butikker. Læs vilkår og betingelser her

© 2022 Black Friday Danmark