Menu

4 tips til at skåne miljøet på Black Friday

Sidste fredag i november strømmer købeglade danskere til landets butiksgader og shoppingcentre i hobetal. Det gør de, fordi denne dag er dedikeret til billigt indkøb af alt fra iPhones og Kählervaser til tøj fra Weekday og H&M. Det amerikanske Black Friday er fået fodfæste på det danske marked, hvilket betyder, at butikker og varehuse landet over annoncerer skyhøje rabatter og fantastiske tilbud på deres produkter. Black Friday har de sidste år været en kæmpe succes for den danske detailhandel, og danskerne svinger velvilligt Dankortene netop denne fredag for at hive de gode tilbud med hjem. Det er en ren win-win-situation for både kunder og forhandlere. Men ikke for miljøet. Black Friday er på mange måder en byrde for miljøet både i form af CO2-udslip og ikke-bæredygtige produktioner. Du kan være med til at skåne miljøet og begrænse skaderne ved at følge disse fire simple råd.

Lad bilen stå

Der er mange fordele ved at lade bilen stå og tage med offentlig transport, når du skal til på Black Friday-indkøb. For det første bliver det vanskeligt at finde en parkeringsplads i byen på denne velbesøgte dag. For det andet er parkeringshusene ofte en dyr fornøjelse, penge du snildt kunne have brugt på noget mere interessant. Men vigtigst af alt, så er det en enorm belastning for miljøet, når så mange mennesker kører afsted i deres biler, som ofte er hverken halvt eller helt fyldt op. Tag bussen eller toget og shop med god samvittighed.

Medbring vandflaske

Miljøbevidst eller ej er det kraftigt tilrådeligt at medbringe en vandflaske på til shoppetur. Det er en lang dag med meget støj og overophedet indkøbsatmosfære grundet de mange kunder, så en flaske vand ved hånden er ikke nogen dum idé. Du sparer desuden noget tid ved at undgå køen til at købe drikkelse. I forhold til miljøet anbefales det generelt at bruge drikkedunk fremfor engangs-plasticflasker, nu når vi er så velsignede at bo i et land med rent drikkevand i hanerne.

Nej til poser

Medbring et net eller en ekstrastor taske til dine indkøb, fremfor at få en ny plasticpose med for hvert sted, du besøger. I de fleste butikker er poser gratis for din pengepung, men de er meget dyre for miljøet. Det er desuden besværligt at slæbe rundt på syv indkøbsposer, når du har mulighed for at samle det hele i et net eller en taske.

Tænk før du køber

Der har været meget snak i medierne om, at Black Friday kun kan være så billig på bekostning af dårligt lønnet produktion af tilbudsvarerne. Det er vigtigt ikke at glemme bæredygtighed og fairtrade selv på Black Friday. Hold derfor øje med certifikaterne på varerne, der ofte tydeligt skilter med det, hvis produktionen af produktionen har foregået under ordentlige arbejds- og lønforhold. Black Friday er et slaraffenland for tilbudshajen, men du kan sagtens udnytte de gode tilbud uden at lade det gå ud over bæredygtigheden ved at tænke dig om og læse på de produkter, du smider i kurven.

På jagt efter vilde Black Friday tilbud?

Vores oversigt over Black Friday er helt sikkert noget for DIG. Her får du en super simpel oversigt over alle de bedste danske butikker der holder Black Friday!

Gå til oversigten!